Evenementen op Terschelling

Gaat u naar een evenement op Terschelling dan staat uw auto veilig geparkeerd bij All in parkeren Harlingen!

FEBRUARI

Terschelling vertelt, sterke verhalen en anekdotes.
Follek! Roep FOLLEK! bij de achterdeur en u bent welkom om aan te schuiven bij de eilanders aan tafel! Geniet van de gastvrijheid, eilander kookkunst en sterke verhalen. In november proeft u de cultuur van ons eiland. FOLLEK is een weekend vol traditie, cultuur, lekker eten en verrassingen!

APRIL

Fjoertour, Het wandel– en Nordic Walking evenement voert deelnemers onder andere langs polders, bossen, strand en duinen; deels door de nacht. 

Website: http://www.fjoertoer.nl

MEI

Reddingsbotendag Jaarlijks organiseert de KNRM de landelijke open dag. U kunt dan een kijkje nemen op het reddingsstation en meevaren op de reddingsboten. Er worden tevens films vertoond, demonstraties gegeven en verhalen verteld.


HT roeiraceDe sloepenroeirace Harlingen–Terschelling, ook wel HT zeilrace genoemd, wordt jaarlijks georganiseerd door de Harlinger Watersportvereniging.De 34 kilometer lange oversteek over de Waddenzee is een van de zwaarste roeitochten Nederland.


Sagitta zeilrace, De zeilrace wordt jaarlijks gehouden na de Ht sloepenroeirace en wordt dan in omgekeerde richting afgelegd. Een ander markant verschil is dat er nu niet geroeid maar gezeild moet worden door de sloepen.

JUNI

Terschellinger Sloepenrace, Een roeirace van Harlingen naar Terschelling waaraan zowel heren– als damesteams deelnemen. De circa 34 km lange oversteek over de Waddenzee is één van de zwaarste roeitochten in Nederland. 

Website: http://www.hwsv-harlingen.nl


Oerolfestival, ‘Oerol’ staat voor ‘overal’ in het Terschellinger dialect. Tijdens het Oerolfestival worden er op ongeveer 40 locaties op het eiland theater, muziek en beeldende kunst voorstellingen gehouden met medewerking van kunstenaars uit binnen– en buitenland. 

Website: http://www.oerol.nl

JULI

Sint Jan’s draverij, De Sint Jan’s draverij behoort tot de oudste feesten op Terschelling. In het wit gestoken Terschellingers rijden in de Oosterburen van Midsland boerenpaarden volgens eeuwenoude traditie – bij voorkeur zonder zadel – voor de eer en de prijzen. 

Website: http://www.boerenopterschelling.nl


Verschillende braderieen in West-Terschelling en Midsland. Op de braderie zijn diverse kramen te vinden met typische eilander producten zoals honing,cranberries, kaas etc.

AUGUSTUS

Demonstratie roeireddingsboot met paarden, West aan Zee, U kunt genieten van een demonstratie van de roeireddingsboot met paarden. De klassieke reddingsboot de ‘Secretaris Schumacher’ wordt op de lanceerwagen door tien Friese paarden door de duinen en de branding de zee ingetrokken. Bij minder weer zal zullen de paarden halt houden op het strand. De lancering is bij Paal 8. (verschillende data )


Horizontoer, De Horizontoer is een zeilend cultureel muziek- en theater talentenfestijn, varend van Waddeneiland naar Waddeneiland. Het festival wordt georganiseerd door een team van professionals en vindt jaarlijks plaats in augustus. Tien grote schepen met ongeveer 100 artiesten en natuur en cultuurminende passagiers aan boord overspoelen in tien dagen de verschillende waddeneilanden. Met muziek, theater en cabaret. Van ingetogen tot brutaal


Cyprianrace, Eind augustus, Op Terschelling wordt jaarlijks de Cyprian Race voor paarden en pony’s gehouden. De Cyprian was een boot die in een storm vergaan is voor de kust van Terschelling. Als er zo’n bericht kwam, dat er een schip vergaan was werd het juttersbloed wakker en gingen alle mannen van het eiland die in het bezit waren van een paard zo snel mogelijk naar het strand om te halen wat er te halen viel. De Cyprian Race wordt gehouden ter herinnering aan die juttersraces uit het verleden. locatie: Midsland aan Zee


Verschillende braderieen in West-Terschelling en Midsland. Op de braderie zijn diverse kramen te vinden met typische eilander producten zoals honing, cranberries, kaas etc.

SEPTEMBER

Veemarkt In de Ooster– en Westerburen van Midsland verhandelen boeren jaarlijks hun vee. Daarnaast is er veel gezelligheid en zijn er diverse kraampjes. 

Website: http://www.boerenopterschelling.nl


Rock & Roll Street, Tijdens dit evenement dat in een weekend plaatsvindt, wordt de sfeer op diverse podia, binnen en buiten het centrum van Midsland bepaald door de fifties! Rock & Roll muziek, kleding, oldtimers en Solexen.


Open Monumentendag is een jaarlijks weekend half september, waarop duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk zijn voor publiek. De deelnemende monumenten zijn te herkennen aan de Open Monumentendagvlag zoals hiernaast afgebeeld. De Open Monumentendag is bedacht om mensen in contact brengen met de historische omgeving, en de interesse in en begrip van historische monumenten en de noodzaak voor een goede bewaring aan te moedigen. Tijdens de Open Monumentendag worden duizenden historische gebouwen en locaties (ongeveer 4.000) open gratis geopend voor het publiek. Naast het openen van hun deuren, organiseren vele locaties ook on-site activiteiten, zoals tentoonstellingen, muziek en rondleidingen.

OKTOBER

Kuiper Brandaris zeilrace Zeilrace van Harlingen naar Terschelling voor zeilschepen. De wedstrijd is in het leven geroepen tijdens het 400 jarig bestaan van de Brandaris. 

Website: http://www.kuiperbrandarisrace.nl


Nacht van de nacht In Oosterend wordt de Nacht van de nacht gevierd. Met de Nacht van de nacht wordt aandacht gevraagd voor de schoonheid van de duisternis. De Wadden eilanden zijn uitgeroepen tot donkerste plek van Nederland. De stichting Natuurlijk Oosterend wil u graag uitnodigen om deze schitterende duisternis met ons te komen ervaren.


Terschellinger Filmdagen Klassiekers en kaskrakers, herfstweer en warme chocomelk, Terschelling staat in het teken van goede films en gezelligheid in november. Lekker uitwaaien op de brede stranden, eilander specialiteiten eten in de gezellige restaurantjes en heerlijk wegdromen in een van de vele unieke filmzalen. We draaien pareltjes van eigen bodem, reiken de Gouden Sil uit voor de beste korte eilandfilm en verwennen u met een reeks geweldige films!schellingerfilmdagen.nl

NOVEMBER

Terschellinger Marathon Berenloop Het parcours van deze marathon gaat over het hele eiland en door alle soorten natuur. Deelnemers kunnen kiezen tussen een halve en een hele marathon. Informatie over inschrijvingen, het parcours, de wedstrijd, uitslagen en vele andere punten kun je vinden op de website. 

Website: http://www.berenloopterschelling.nl


Intocht Sinterklaas Terschelling Half november komen Sinterklaas en zijn Pieten op het eiland. De stoomboot zal in West-Terschelling arriveren met daarna een rondrit door het dorp. Aansluitend bezoekt hij de dorpen Midsland en Hoorn.

DECEMBER

24 december Lichtjestocht Oosterend Op kerstavond, wordt in Oosterend weer de traditionele Lichtjestocht gehouden. Het dorp is sfeervol verlicht tijdens de hele kerstvakantie met specifieke kerstactiviteiten bij de verschillende ondernemers. Kerstavond is altijd een speciale avond in Oosterend. Dan vieren we de duisternis en het licht met een bijzondere tocht door het dorp. Iedereen is uitgenodigd om, met een lampion mee te komen wandelen. De tocht stopt op verschillende plekken voor wat lekkers of wat leuks. Deze combinatie van samen wandelen in het donker, met je eigen lichtje, langs de duinen en polder van Terschelling maken het een onvergetelijke avond. De Kerstwandeltocht Terschelling die plaatsvindt op 2e Kerstdag, begint zo langzamerhand een traditie te worden. Kenmerkend voor dit wandelevenement is de laagdrempeligheid. Geschikt voor jong en oud want de afstand van de Kerstwandeltocht bedraagt zo’n 10 kilometer. Er wordt een Winterfair georganiseerd bij de start en finish van de Kerstwandeltocht. Een gezellige markt met allerlei kraampjes van eilander ondernemers. Ook de kinderen kunnen zich hier prima vermaken terwijl ouders op hun gemak de kraampjes bekijken. Je kan tijdens de Winterfair heerlijke hapjes en drankjes verkrijgen. En natuurlijk is er muziek!

Voor informatie over bovenstaande evenementen kunt u terecht bij de VVV in West, in de krant “De Sjouw” en natuurlijk het internet. Veel plezier!